THE NORTHERN BELLE – BATS IN THE ATTIC

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Die With Your Boots On Records / Suburban

In juni 2021 mocht ik op deze pagina’s voor ‘Rootstime’ een recensie neerschrijven over het album “We Wither, We Bloom” van de Noorse muziekformatie ‘The Northern Belle’ uit Oslo. Een paar maanden later volgde ook nog een zeven liedjes tellende EP van deze band onder de titel “The Women In Me” met enkele coverversies van hun favoriete songs. ‘The Northern Belle’ is een groep die in 2012 werd opgericht rond zangeres en songschrijfster Stine Andreassen die deze toch wel speciale groepsnaam heeft gekozen omdat het de naam was van een luxueuze trein die sinds mei 2000 dag- en weekendtrips maakt doorheen Groot-Brittannië in de stijl van de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Voorafgaand aan de release van dat vierde album verschenen ook nog de debuutplaat “The Northern Belle” in 2015, het live-album “Live At Oslo Concert Hall” uit 2017 en “Blinding Blue Neon” uit 2018. Nu kregen we hun nieuwste plaat “Bats In The Attic” in de bus om er onze evaluatie over neer te pennen. Dit vijfde album bevat elf nieuwe songs die allemaal door Stine Andreassen werden gecomponeerd en in de studio werden ingespeeld door haarzelf met Bjørnar Ekse Brandseth op gitaar en pedal steel, Ole-André Sjøgren op gitaar en piano, Marie Tveiten op gitaar en harmony vocals, Johanne Flottorp op viool en Trym Gjermundbo op drums en percussie. Er waren ook drie gastmuzikanten aanwezig bij deze plaatopname: pianiste Solveig Wang, Marcus Forsgren op synthesizers en Snorre Kiil Saga op basgitaar.

Aan de basis van de nummers die een plaatsje kregen op “Bats In The Attic” liggen verhalen over het leven door de geboorte van haar eerste kindje, de dood door het verlies van enkele geliefden en een stapel van 379 brieven die meer dan 60 jaar geleden door haar grootvader aan haar grootmoeder in Noorwegen werden geschreven toen hij overzees op een schip aan het werk was. Deze oude brieven werden nu door Stine Andreassen als inspiratiebron gebruikt voor enkele van haar nieuwe songs. Twee van deze liedjes hebben we aan deze recensie op video toegevoegd: eerst hoort u het catchy liedje “Fresh Dew Drippin’” en daarna kunt u rustig verder blijven genieten van de uptempo gebrachte popsong “Treat Yourself Better”.

De loepzuivere zangpartijen van Stine Andreassen kleuren al meteen de openingstrack “Astral Plane”, een subtiel georkestreerde folkballad en ook de op een lekker voortkabbelende melodie gezongen nummers “Merchant Navy Hotel” en het catchy “Hell & Back” weten ons wel te bekoren. Maar vooral de emotionele ballad “Higher Power” zal ongetwijfeld de gevoelige snaar bij de luisteraar weten te raken, net als de liedjes “Stargazer”, “Japanese”, het sobere “Even Dylan Can’t Make This Right” en albumafsluiter “Grow Up”. “Bats In The Attic” is alweer een superprofessionele, mooie gearrangeerde en georkestreerde plaat van ‘The Northern Belle’, een geweldige zeskoppige formatie uit Noorwegen die we eigenlijk al sinds lang eens zouden willen zien optreden op podia in onze Benelux-contreien.

(valsam)